Tannproblemer

Tannproblemer

Problemer med tenner og tannkjøtt er veldig vanlig både hos hund og katt, med tannstein og tannkjøttbetennelse som de vanligste problemene. Forebyggende kan eier pusse tenner på dyret daglig.

 

Dette bilde viser tenner med mye tannstein som måtte fjernes med tannrens.

Dette bildet viser en retent melkehjørnetann som måtte trekkes.

Da dyrene i startfasen viser lite symptomer, er det viktig å sjekke tennene hyppig. Dersom tannsteinen ikke fjernes, utvikles tannkjøttbetennelse. Hvis denne negative utviklingen i munnen ikke blir gjort noe med kan resultatet bli løse tenner og tannrotsbyller og mye smerter for dyret.


Hos noen valper og kattunger detter ikke melketennene ut når de skal, dette kalles Retente melketenner. I de fleste tilfeller må disse melketennene trekkes for å gi plass til de blivende tennene. Dersom de retente melketennene ikke trekkes kan dyret få feil tannstilling, som kan føre til flere tannproblemer når dyret blir eldre.

 

Hos katter er tannresorpsjon TR relativt hyppig forekommende(tidligerekalt FORL). TR er en tanndefekt der tannroten brytes ned. Diagnose stilles ved hjelp av røntgenbilder og behandling består av trekking av affiserte tenner.